slavedriverbestemor

Antikken fascinerer meg. Derfor leser/ser/hører jeg stadig om den og sammenligner den med dagens situasjon.

For en god stund siden lot jeg meg forundre over at hverken grekerne eller romerne hadde utviklet og tatt i bruk briller. Hvorfor ikke? Svaret skulle visstnok være: slaver. Man har da folk til å lese høyt for seg!

Ennå mer for forundret ble jeg over historien om en romersk keiser (Vespian) som ble tilbudt en en konstruksjon som kunne gjøre tung vertikal transport. Han ble vist hvordan han kunne bruke maskinen til å forenkle og effektivisere de gigantiske bygningsarbeidene som han var opptatt av. Keiseren kjøpte maskinen og sørget for at den ikke ble tatt i bruk. Konstruksjonen var trolig basert på Herons dampmaskin som ikke sparket i gang den første industriell revolusjon, men ble satt til seremonielt arbeid: Den skulle åpne og lukke en tempeldør. 1 Hvorfor? Svaret var igjen slaver. Hva skal vi med motorer? Man har da folk (og fe) til å trekke lasset!

I antikken ble det utviklet raffinerte regne- og memorerings-teknikker. Dette har jeg visst lenge. Men at de systematisk brukte slaver som "minnepinner" (graeculi – "smågrekere") var nytt for meg. Så hvis man spør? Hva skal man med datamaskiner, harddisker og minnepinner, så er antikkens svar tydeligvis det samme – nemlig slaver. Igjen lot jeg meg forundre av antikken. 2 Hva blir det neste?

I en podkast om prostitusjon i Romerriket spurte journalisten eksperten retorisk om det særlig var de bemidlede som brukte prostituerte. Svaret kom overraskende på meg da, (men sannsynligvis ikke på deg nå). De trengte selvfølgelig ikke kjøpe sex. Hvorfor ikke? Du gjetter nok svaret!

Min fiktive bestemor har selvfølgelig også slaver. Du tror kanskje hun er to tusen år gammel (til sinns), men da tar du feil. Hun er forut for sin tid. Etter at hun hadde vært pensjonist en stund begynte det å bli litt kjedelig. Det er var jo ikke hver dag hun fikk rote rundt i bestefars hjerne og celledyrkingen i kjellerboden ble fort en kjedelig rutine (se bestefarhjerne). Hun begynte hun å lage roboter. Til nå har hun laget en skuespiller (som leser høyt for henne), en sjåfør (som hjelper henne med tung løft og transport) og en hovmester som hjelper henne å huske og holde orden). Og hun har ikke tenkt å stoppe med det. Er det rart at bestefar reiser til skogs?

Send kommentar

Fotnoter:

1

Barbarene s. 179, Terry Jones og Alan Ereira, 2009

2

Marking the Mind: A history of Memory, Kurt Danziger, 2008

Dato: [2017-03-11 lø.]

Forfatter: Thomas Nordli

Created: 2018-06-24 sø. 08:11

Emacs 24.5.1 (Org mode 8.2.10)

Validate