bestefarhjerne

Min hjerne er ganske fleksibel. Stadig trenes den til nye triks. Skulle biter av den bli ødelagt eller borte, med funksjonsbortfall som følge, er det sjanser for at andre deler kan trenes som erstatning.

Jeg har hørt om eksperimenter der levende hjerner får tilført vev, som de tar i bruk. Hvis det er tilfelle, så kan man tenke seg følgende scenario:

Bestefar er en råtass. Han er stadig ute i skogen og hogger trær med den gamle øksa si (som har skiftet både skaft og hode utallige ganger). Han er ikke så nøye på sikkerheten og kommer stadig hjem til bestemor med digre trefliser langt inn i skallen.

Bestemor (som er pensjonert hjernekirurg) fjerner alltid flisene og erstatter det skadde hjernevevet med friskt vev (som hun dyrker i kjellerboden). Bestefar blir liggende på sofaen et par dager før det bærer ut i skogen igjen. Flisene ødelegger så lite av hjernen hans om gangen at bestemor ikke merker annet enn at han sutrer litt ekstra. Det nye hjernevevet hun har satt inn blir raskt integrert og bestefar er og blir den samme. Eller ikke?

Send kommentar

Dato: [2017-01-29 sø.]

Forfatter: Thomas Nordli

Created: 2018-06-24 sø. 08:11

Emacs 24.5.1 (Org mode 8.2.10)

Validate